Sposrod wielu miejsc na swiecie , z cala pewnoscia chcialabym odwiedzic sloneczna Toskanie .
Nie tylko pojechac , ale moze pomieszkac , poprzebywac , poobcowac z mieszkancami tego regionu , popracowac . Nacieszyc sie sloncem , gajami oliwkowymi , winoroslami i pekajacymi w sloncu pomidorami . Moze dlatego za kazdym razem kiedy przygotowuje moje smakowe oliwy oczami wyobrazni widze zielone gaje oliwkowe , wiszace winorosla a takze pola pokryte czerwonymi makami . Taka moja wlasna podroz . :)
Zapraszam w podroz do slonecznej Toskanii ...
DO WYKONANIA POTRZEBNE SA :
- 3 szklane butelki lub karafki do oliwy
- bardzo dobra oliwa z oliwek , lub oliwa z pestek winogron
- 3 do 5 zabkow czosnku
- swieze liscie bazylii
- swiezy tymianek
- swiezy rozmaryn
- suszone platki papryczki chili
- papryka slodka
- ziarna pieprzu
WYKONANIE :
Przedewszystkim nalezy zadbac aby nasze szklane butelki (lub naczynia ) zostaly po dokladnym umyciu jeszcze dokladniej osuszone .
To samo dotyczy ziol ktorych bedziemy uzywac . Jesli zostaly one zerwane w ogrodzie lub kupione w sklepie , w obu przypadkach nalezy je oplukac pod biezaca letnia woda i delikatnie osuszyc papierowym recznikiem lub lniana sciereczka . Mozna zostawic je na ok 2 h , aby jeszcze dokladnie obeschly . Jest to bardzo wazny proces , poniewaz nawet niewielka ilosc wody moze spowodowac popsucie sie oliwy :(
Wykonanie jest proste . Do pierwszej butelki wrzucamy obrane i pokrojone (np.na cwiartki) zabki czosnku .Nastepnie wkladamy liscie bazylii i wrzucamy kilka ziarenek pieprzu .
Zalewamy oliwa :)
Nastepnie do drugiej butelki wkladamy swieze galazki tymianku i rozmarynu . Wrzucamy kilka ziarenek pieprzu . Wlewamy oliwe .
Do trzeciej butelki wsypujemy lyzeczke slodkiej papryki i 2 plaskie lyzeczki suszonej papryczki chili . Wlewamy oliwe i delikatnie mieszamy obracajac zakorkowana butelke gora - dol w pionie (mam nadzieje , ze wiecie co mam na mysli ;) ) .
Czyz to nie wyglada pieknie ?????
To bylo pytanie retoryczne ;) One sa przesliczne . :))))))
Jak mozemy stosowac nasze oliwy ? Nalezy odstawic je w ciemne miejsce o temp. pokojowej na ok 1 tydzien . Potem mozemy je wykorzystywac w dowolny sposob . Sa swietne w przygotowaniu roznego rodzaju sosow do salatek . Wystarczy wymieszac oliwe (pol na pol ) z octem balsamicznym , odrobina soli i miodu i polac salate . Jest swietna do szybkiego smazenia warzyw (cukinia , papryka , cebula itp , itd ) a takze mies (szczegolnie drobiu).
W mojej rodzinie oliwa czosnkowo - bazyliowa jest zjadana po prostu ze swiezym chlebem i odrobina soli . Czasem zwykle ciasto na pizze upieczone z odrobina sera mozarelli , umoczone w oliwie czosnkowej zamienia sie we wloska uczte :)
Polecam serdecznie .
ta butelka z rozmarynem i tymiankiem wyglada jak male akwarium :) śleczne
OdpowiedzUsuńNic dodać nic ująć - dzieła sztuki :)
OdpowiedzUsuńSuper fajnie:)
OdpowiedzUsuńmiałam problemy co z czym można połączyć smakowo, aby było pychotką,więc....
Dzięki :)))
Mania nadal nie wie jak zrobić(raczej co dodać)sałatę z Quinoa :((
Pozdrawiam gorąco:))) mania