poniedziałek, 4 czerwca 2012

Oliwy smakowe

 Sposrod wielu miejsc na swiecie , z cala pewnoscia chcialabym odwiedzic sloneczna Toskanie .
Nie tylko pojechac , ale  moze pomieszkac , poprzebywac , poobcowac z mieszkancami tego regionu , popracowac . Nacieszyc sie sloncem , gajami oliwkowymi , winoroslami i pekajacymi w sloncu pomidorami . Moze dlatego  za kazdym razem kiedy przygotowuje moje smakowe oliwy oczami wyobrazni widze zielone gaje oliwkowe , wiszace winorosla a takze pola pokryte czerwonymi makami . Taka moja wlasna podroz . :)
 Zapraszam w podroz do slonecznej Toskanii ...

DO WYKONANIA POTRZEBNE SA :

 - 3 szklane butelki lub karafki do oliwy
 - bardzo dobra oliwa z oliwek , lub oliwa z pestek winogron 
 - 3 do 5 zabkow czosnku
 - swieze liscie bazylii
 - swiezy tymianek
 - swiezy rozmaryn
 - suszone platki papryczki chili
 - papryka slodka
 - ziarna pieprzu                  


WYKONANIE :

Przedewszystkim nalezy zadbac aby nasze szklane butelki (lub naczynia ) zostaly po dokladnym umyciu jeszcze dokladniej osuszone .
To samo dotyczy ziol ktorych bedziemy uzywac . Jesli zostaly one zerwane w ogrodzie lub kupione w sklepie , w obu przypadkach nalezy je oplukac pod biezaca letnia woda i delikatnie osuszyc papierowym recznikiem lub lniana sciereczka . Mozna zostawic je na ok 2 h , aby jeszcze dokladnie obeschly . Jest to bardzo wazny proces , poniewaz nawet niewielka ilosc wody moze spowodowac popsucie sie oliwy :(


Wykonanie jest proste . Do pierwszej butelki wrzucamy obrane i pokrojone (np.na cwiartki) zabki czosnku .Nastepnie  wkladamy liscie bazylii i wrzucamy kilka ziarenek pieprzu .
Zalewamy oliwa :)


Nastepnie do drugiej butelki wkladamy swieze galazki tymianku i rozmarynu . Wrzucamy kilka ziarenek pieprzu . Wlewamy oliwe .


Do trzeciej butelki wsypujemy lyzeczke slodkiej papryki i 2 plaskie lyzeczki suszonej papryczki chili . Wlewamy oliwe i delikatnie mieszamy obracajac zakorkowana butelke gora - dol w pionie (mam nadzieje , ze wiecie co mam na mysli ;) ) .


Czyz to nie wyglada pieknie ?????
To bylo pytanie retoryczne ;) One sa przesliczne . :))))))

Jak mozemy stosowac nasze oliwy ? Nalezy odstawic je w ciemne miejsce o temp. pokojowej na ok 1 tydzien . Potem mozemy je wykorzystywac w dowolny sposob . Sa swietne w przygotowaniu roznego rodzaju sosow do salatek . Wystarczy wymieszac oliwe (pol na pol ) z octem balsamicznym , odrobina soli i miodu  i polac salate . Jest swietna do szybkiego smazenia warzyw (cukinia , papryka , cebula itp , itd )  a takze mies (szczegolnie drobiu).
W mojej rodzinie oliwa czosnkowo - bazyliowa jest zjadana po prostu ze swiezym chlebem i odrobina soli . Czasem zwykle ciasto na pizze upieczone z odrobina sera mozarelli , umoczone w oliwie czosnkowej zamienia sie we wloska uczte :)



Polecam serdecznie .










3 komentarze:

  1. ta butelka z rozmarynem i tymiankiem wyglada jak male akwarium :) śleczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic dodać nic ująć - dzieła sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super fajnie:)
    miałam problemy co z czym można połączyć smakowo, aby było pychotką,więc....
    Dzięki :)))
    Mania nadal nie wie jak zrobić(raczej co dodać)sałatę z Quinoa :((
    Pozdrawiam gorąco:))) mania

    OdpowiedzUsuń