- 4 papryki
- 300 g miesa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 lodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- kilka pieczarek ( moga byc 3 - 4 grzybki suszone )
- 1 jajko (niekoniecznie )
- 100 g serka koziego
- nieduza galazka swiezego tymianku
- odrobine swiezego rozmarynu
- 8 lyzek sosu pomidorowego typu marinara
- sol
- pieprz
SOSOB WYKONANIA :
Przygotowujemy nasze warzywa . Myjemy , wycieramy itp . Jesli chcemy uzyskac kolorowy efekt mozemy uzyc papryk w roznych kolorach - zielona , czerwona , zolta , pomaranczowa :)
Papryke scinamy tak jak na zdjeciu powyzej .
Nastepnie oczyszczamy ja z nasion , a takze charakterystycznych " blonek " na sciankach .
Po oczyszczeniu umieszczamy papryke w durszlaku i 2 razy przelewamy ja wrzaca woda z czajnika. Zabieg ten ma za zadanie "zmiekczyc" papryke bez tak zwanego efektu "sklapcenia" .
Mozna tez papryke wlozyc na 30 sec do gotujacej sie wody . Probowalam tego sposobu , ale papryka zawsze wychodzi za miekka . Papryke bedziemy pozniej piec wiec nie chcemy , zeby byla za miekka . Ja lubie gdy nawet po upieczeniu zachowuje ona delikatna kruchosc , dlatego wole po prostu sparzyc ja goraca woda zamiast gotowac .
Nastepnie przygotowujemy farsz.
Kroimy w dosc drobna kostke cebule i seler . Marchew scieramy na tarce o dosc grubych oczkach .
Wrzucamy na patelnie z niewielka iloscia oliwy (mozemy uzyc w tym celu oliwy o smaku tymiankowo - rozmarynowym ) . Solimy i pieprzymy . Dusimy chcwile .
Gdy cebula lekko sie zeszkli , dorzucamy pokrojone w kostke pieczarki (lub inne grzybki ).
W czasie duszenia dodajemy odrobine tymianku i rozmarynu .
Dusimy chwile razem . Po delikatnym ostudzeniu , mieszamy warzywa z przygotowanym miesem .
Dodajemy jajko . Solimy i pieprzymy do smaku . Odstawiamy na bok .
W zaroodpornym naczyniu do pieczenia ukladamy papryke .
Przygotowujemy serek kozi . Ja uzywam serka z dodatkiem ziol .
Do kazdej papryki wkladamy 2 lyzeczki serka koziego .
Nastepnie wkaldamy wczesniej przygotowana mase miesna .
Zostawiamy odrobine miejsca na sos . Nastepnie do kazdej papryki wkladamy po ok. 2 lyzki dobrego sosu pomidorowego .
Przykrywamy papryczki "kapelusikami " .
I do pieca :)
Tak przygotowana papryke wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C na ok 50 minut.
Pieczemy bez termoobiegu .
A tak wyglada danie po upieczeniu ;)
Podajemy posypana dobrym serem i natka pietruszki .
Ser kozi jest tylko opcja dla tych , ktorzy go lubia. ja uwielbiam .
Dodaje on wyrazistosci temu daniu , a poza tym ... Jak pieknie wyglada ;)
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz