niedziela, 10 czerwca 2012

Papryka z niespodzianka

  Faszerowana papryka to jedno z moich ulubionych dan . Poniewaz blog nosi tytul "Smaki Kasi" pamietajcie , ze sami mozecie eksperymentowac ze swoimi smakami . Mozecie dodac dowolny rodzaj miesa mielonego , ryz lub warzywa (np. pietruszke , szczypiorek itp ) . Ja czasem dodaje ryz , ale najczesciej robie bez ryzu . Moge wtedy podac taka papryke z ryzem jako dodatkiem .


   DO PRZEPISU POTRZEBUJEMY :   

 - 4 papryki
 - 300 g miesa mielonego z indyka
 - 1 cebula
 - 2 lodygi selera naciowego
 - 2 marchewki
 -  kilka pieczarek ( moga byc 3 - 4 grzybki suszone )
 - 1 jajko (niekoniecznie )
 - 100 g serka koziego
 -  nieduza galazka swiezego tymianku
 - odrobine swiezego rozmarynu
 - 8 lyzek sosu pomidorowego typu marinara
 - sol
 - pieprz


SOSOB WYKONANIA :

 Przygotowujemy nasze warzywa . Myjemy , wycieramy itp . Jesli chcemy uzyskac kolorowy efekt mozemy uzyc papryk w roznych kolorach - zielona , czerwona , zolta , pomaranczowa :)


Papryke scinamy tak jak na zdjeciu powyzej .


  Nastepnie oczyszczamy ja z nasion , a takze charakterystycznych " blonek " na sciankach .


 Po oczyszczeniu umieszczamy papryke w durszlaku i 2 razy przelewamy ja wrzaca woda z czajnika. Zabieg ten ma za zadanie "zmiekczyc" papryke bez tak zwanego efektu "sklapcenia" .
Mozna tez papryke wlozyc na 30 sec do gotujacej sie wody . Probowalam tego sposobu , ale papryka zawsze wychodzi za miekka . Papryke bedziemy pozniej piec wiec nie chcemy , zeby byla za miekka . Ja lubie gdy nawet po upieczeniu zachowuje ona delikatna kruchosc , dlatego wole po prostu sparzyc ja goraca woda zamiast gotowac .

Nastepnie przygotowujemy farsz.

Kroimy w dosc drobna kostke cebule i seler . Marchew scieramy na tarce o dosc grubych oczkach .


Wrzucamy na patelnie z niewielka iloscia oliwy (mozemy uzyc w tym celu oliwy o smaku tymiankowo - rozmarynowym ) . Solimy i pieprzymy . Dusimy chcwile .


Gdy cebula lekko sie zeszkli , dorzucamy pokrojone w kostke pieczarki (lub inne grzybki ).



W czasie duszenia dodajemy odrobine tymianku i rozmarynu .




Dusimy chwile razem . Po delikatnym ostudzeniu , mieszamy warzywa z przygotowanym miesem .
Dodajemy jajko . Solimy i pieprzymy do smaku . Odstawiamy na bok .




W zaroodpornym naczyniu do pieczenia ukladamy papryke .


Przygotowujemy serek kozi . Ja uzywam serka z dodatkiem ziol .

Do kazdej papryki wkladamy 2 lyzeczki serka koziego .


Nastepnie wkaldamy wczesniej przygotowana mase miesna .


Zostawiamy odrobine miejsca na sos . Nastepnie do kazdej papryki wkladamy po ok. 2 lyzki dobrego sosu pomidorowego .


Przykrywamy papryczki "kapelusikami " .



I do pieca :) 
Tak przygotowana papryke wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C na ok 50 minut.
 Pieczemy bez termoobiegu .

A tak wyglada danie po upieczeniu ;)


Podajemy posypana dobrym serem i natka pietruszki .


Ser kozi jest tylko opcja dla tych , ktorzy go lubia. ja uwielbiam .
Dodaje on wyrazistosci temu daniu , a poza tym ... Jak pieknie wyglada ;)


                                                                    SMACZNEGO !















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz