czwartek, 24 maja 2012

Lasagne z cukinii

Uwielbiam lasagne :) Kto nie lubi , prawda ? Latem , kiedy swieze warzywa sa ogolnie dostepne , bardzo chetnie i dosc czesto pieke lasagne , w ktorej zamiast makaronu uzywam cukinii. Oprocz cukinii mozemy z rownym powodzeniem zastosowac baklazana lub patisona.
Poniewaz nie wszyscy w mojej rodzinie sa tak oddanymi fanami baklazana jak ja , dzis gotujemy z cukinia :)))))


DO PRZEPISU POTRZEBUJEMY :

 - 3-4 nieduze cukinie
 - 250 g miesa mielonego z indyka (lub kury , lub wolowego )
 - 500 g sera ricota
 - puszka krojonych pomidorow (500 g) lub sosu pomidorowego
 - 1 lyzeczka koncentratu pomidorowego
 - 2 szkl startego sera mozarella i parmezan
 - 1 cebula                                     
 - 4 pieczarki
 - 2 lodygi selera naciowego
 - 2 lyzeczki suszonej bazylii
 - 2 lyzeczki suszonego oregano
 - 1 lyzeczka mielonej slodkiej papryki
 - 2 lyzeczki posiekanej natki pietruszki
 - sol , pieprz
 - oliwa

WYKONANIE :


Pieczarki , cebule i seler kroimy w dosc drobna kostke .


Wrzucamy nasze warzywa na rozgrzany tluszcz . Delikatnie solimy i pieprzymy i pozwalamy im dusic sie ok.5 min. co jakis czas mieszajac .


Kiedy cebulka lekko sie zeszkli , na patelnie "dorzucamy" mielone mieso z indyka .


Teraz nalezy przypilnowac aby mieso "rozdzielilo sie". W tym celu nalezy mieso mieszac podczas smazenia , na wolnym ogniu. Uzywamy do tego drewnianej lyzki lub lopatki. "Rozdzielamy" mieso.


Podczas gdy mieso sie smazy , do blendera wrzucamy nasze pomidory z puszki i miksujemy. Nie musimy tego robic jesli uzywamy nasz ulubiony sos pomidorowy marinara .


Zmiksowane pomidory lub sos dodajemy do podsmazonego miesa .


Dodajemy koncentrat , bazylie , oregano , papryke . Dosalamy i dopieprzamy do smaku .
Sos powinien sie dusic ok.15 minut .
Ten czas wykorzystujemy na przygotowanie cukinii .



Cukinie myjemy , obieramy cieniutko i kroimy wzdluz na grubosc ok. 0,5cm :)




Nastepnie przygotowujemy patelnie . Rozgrzewamy ja i  na jak najmniejszej ilosci oliwy rumienimy szybciutko nasze paski cukinii z obu stron :)


Starajmy sie piec na jak najmniejszej ilosci oliwy.Cukinia nie musi nam sie calkowicie usmazyc do miekkosci .


Chodzi o to by sie zarumienila :)



Nastepnie zdejmujemy z patelni i ukladamy na talezu z recznikiem papierowym , ktory wchlonie niepotrzebny tluszcz .



Jesli uwazamy , ze cukinia jest zbyt "tlusta" - bierzemy recznik papierowy i delikatnie dociskamy zbierajac w ten sposob nadmiar tluszczu .
Po usmazeniu cukini jest czas by dokonczyc sos. Dodajemy natke pietruszki probujemy czy nie jest zbyt malo slony. dodajemy sol i pieprz w razie potrzeby .


W prostokatnym naczyniu zaroodpornym ukladamy warstwami nasza lasagne.
Na poczatek smarujemy warstwe sera ricota .



Nastepnie ukladamy cukinie :)



Przykrywamy sosem pomidorowo - miesnym i posypujemy serem .


Nastepnie staramy sie nalozyc ser ricota ( nie musimy nakladac rownomiernej warstwy - ser podczas pieczenia sam sie "ulozy")  i cukinie . Druga warstwe ukladam w poprzek pierwszej warstwy. Pozwala to pozniej na latwiejsze krojenie i nakladanie jej na talerze .



Znowu sos...      I ser ......


Itd ..... Itd ...... az do wykoncznia skladnikow ...
Na koniec przykrywamy lasagne warstwa sera .


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.220 stopni  na ok 1h.
Bez termoobiegu .
Po godzinie wyjmujemy CUDO :))))


Nakladamy na teleze i ....Smacznego :)



A tak wyglada lasagne na drugi dzien. mozemy ja podgrzac lub po prostu zjesc na zimno .


1 komentarz:

  1. znając Kasię,na przygotowanie tak pysznego dania wystarczy 10-20min.(nie licząc pieczenia).
    W tej kwestii (i nie tylko) ,mania chyli czoło :)))
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń