poniedziałek, 8 października 2012

Dynia makaronowa

Koniec lata , poczatek jesieni to  zdecydowanie sezon na piekne dyniowate . :)
Z  doswiadczenia wiem , ze czasem mamy problemy jak wykorzystac w naszej codziennej kuchni dynie  , ktore nie tylko sa smaczne , pelne cudownych witamin (szczegolnie vit.A i E) , ale tez czesto niskokaloryczne o niskim indeksie glikemicznym .
Dzis wspaniala dynia makaronowa (z ang. sphagetti squash) .
Nietrudna w wykonaniu , o delikatnym , zoltym miazszu , pelna witamin , niskokaloryczna (szkl.przygotowanej dyni to tylko 45kcal ).


To oczywiscie sa rozne dynie . Uwielbiam sezon jesienny . Uwielbiam wyprawy na okoliczne farmy . Uwielbiam kolory jesieni ....

DYNIA MAKARONOWA wyglada tak :



Ta jest niewielka . Ok.2kg . Sa okazy ktore dorastaja do 4-5kg. Ksztalt owalny , kolor jasnozolty do lekko pomaranczowego .
Piekna ...
Z dyni makaronowej , jak wskazuje nazwa , mozna przygotowac niskokaloryczny makaron .



W tym celu przkrajamy ostrym nozem (ostroznie ) dynie wzdluz , na dwie w miare rowne czesci .
Miazsz dyni przypomina mi  miazsz kabaczka . Z bliska mozna zaobserwowac wlokna , ktore po przygotowaniu rozdziela sie , tworzac "makaron" .


Duza lyzka usuwamy z dyni czesc pestkowa . Jest to zadanie dosc proste . Po prostu delikatnie wyskrobujemy nasiona .


Wyglada to tak .



Blache do pieczenia pokrywamy oliwa , a nastepnie ukladamy na niej dwie czesci dyni . Ukladamy je przekrojona czescia do dolu (jak na zdj.pow )


Do pieca . Piec rozgrzewamy do temp.180 C i pieczemy dynie przez ok.30 min . Wieksze 45min. Wiem , ze dynie mozna ugotowac w mikrofalowce , ale osobiscie mikrofalowke uzywam tylko w ostatecznosci dlatego prezentuje wam dynie pieczona .



Po odpowiednim czasie wyjete z pieca dynie odwracamy delikatnie do gory , a nastepnie widelcem sprawdzamy strukture . Dynia jest gotowa , gdy mozemy widelcem odrywac  "nitki makaronu" . Jesli uwazamy , ze dynia jest zbyt twarda mozemy wlozyc ja z powrotem do piekarnika na kolejne 10min.


Po usunieciu miazszu zostaje nam skorupka . :)


Makaron z dyni ma bardzo delikatny smak i strukture . Swietny substytut makaronu dla tych  , ktorzy makaronu nie moga i nie tylko dla nich .  Mozna podawac go  z tradycyjnymi wloskimi sosami . Swietne smakuje podsamzony na masle z odrobina sera parmezan i ziolami .
Moja propozycja na dzis to dynia makaronowa z tradycyjnym (domowej roboty) sosem bolognese .


                                            Palce lizac ... SMACZNEGO :)











 

3 komentarze:

  1. Osobiście widziałam jak Kasia pracowała w kuchni,robiła zdjęcia,smakowała,a i apetycznie sie zajadała :) (a mani slinka leciała).
    Szkoda z na skype nie czuć zapachu,nie można posmakować:(.
    Buzka:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja akurat mam dyńke w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń