niedziela, 27 maja 2012

Kowbojska Salsa .

Meksykanska kuchnia ... Jedna z moich ulubionych ... Absolutnie nie jestem ekspertem , ale czasem probuje cos tam "ukrecic" . Dzis nieskomplikowane , ale absolutnie smakowite danie - salsa ...
Ta ponizej to salsa kowbojska - tak sie nazywa . Glownym skladnikiem oprocz tradycyjnych skladnikow salsy (pomidory, rozne rodzaje papryk , cebula itp) jest czarna fasola i kukurydza .
Salse mozna jesc   z pieczywem zapiekanym serem , jako dodatek do mies , ryb itp. :)
Najlepiej smakuje jednak jako dodatek do tradycyjnych meksykanskich czipsow a'la tortilla .
kiedys opowiem jak mozna je zrobic samemu .
A dzis ... Fiesta , fiesta ;)))))

DO SALSY POTRZEBUJEMY :

 - 2 duze dojrzale pomidory lub 2 szkl. malutkich pomidorkow 
 - 2 nieduze  papryki zielone (moze byc jedna zolta)
 - 1 srednia cebula czerwona
 - 1 dojrzale avocado
 - 3 lyzki posiekanych lisci cilantro ( kolendra )
 - puszka drobnej fasolki czarnej
 - kukurydza z 2 ugrilowanych kolb lub kukurydza z puszki
 - sok z polowki cytryny (najlepiej limonki )
 - 2 lyzki oliwy
 - wycisniety zabek czosnku
 - odrobine soli

WYKONANIE :


Przygotowujemy nasz skladniki . Poniewaz lubie jak jedzenie jest kolorowe , uzywam papryki zielonej (ma bardzo charakterystyczny smak potrzebny do naszej salsy ) jak i zoltej (piekny sloneczny kolor ) . Kukurydze na kolbie mozna bardzo szybko ugrilowac ( 10 - 15 min ).
Podobny efekt otrzymamy jesli wczesniej oplukana kukurydze z puszki obsmazymy na niewielkiej ilosci oliwy na patelni . Ja w moim przepisie uzylam mrozonej , grillowanej kukurydzy ;)))

Wykonanie jest bardzo proste . na poczatek kroimy pomidory . Jesli sa to pomidory koktajlowe (cherry) kroimy je na cwiartki . Zwykle pomidory kroimy w kostke .


Nastepnie kroimy papryke . W paski , a potek kosteczke .


Szatkujemy czerwona cebule . Skladniki umieszczamy kolejno w szklanej misce .

Wyglada pieknie ...
Nastepnie szatkujemy drobno nasze cilantro . Cilantro nazywane jest inaczej koriander . W kuchni meksykanskiej stosuje sie jego listki do wielu potraw. Przyznam , ze moje poczatkowe doswiadczenie z cilantro nie bylo mile . Sprobowalam jego lisci i ...az mnie strzachnelo .
"Nigdy nie wezme tego do ust " - pomyslalam . Hmmm... Tak bylo dopoki nie sprobowalam go wkomponowanego w inne dania . Z jakiegos powodu samo nie smakuje ciekawie , natomiast w potrawach takich jak - salsa , enchilada , kurczakowa fajita - wow !!! Nie wyobrazam sobie by moglo go zabraknac . Budzi skrajne emocje - albo sie go kocha albo nienawidzi . Ja cilantro uwielbiam .
Dlatego dajcie mu szanse , posiejcie w ogrodzie i sprobujcie :)


Tak wiec sztkujemy nasze cilantro , otwieramy puszke z fasolka . Pluczemy dokladnie pod bierzaca woda . To wazne poniewaz warzywa z puszki zawieraja dosc sporo soli . Plukanie ich zapobiega nadmiernemu spozyciu soli . Obydwa skladniki dodajemy do salsy .



Nastepnie dodajemy sok z polowy limonki , kukurydze i na koncu pokrojone avocado .
Do 3 lyzek oliwy wyciskamy zabek czosnku , dodajemy szczypte soli .
Calosc dokladnie mieszamy .


Ja najbardziej lubie zajadac te salse z kukurydzianymi chipsami tortilla :)


Dobrze jest jesli salse przed spozyciem wlozymy do lodowki na ok.3 - 4h . Skladniki sie "przegryza" i mozna jesc.
Jesli ktos lubi dania pikantne z powodzeniem mozna dodac kilka kropel sosu tabasco lub innego "dopalacza" :))))))
Salse mozna przechowywac w lodowce do 3 - 4 dni. Gwarantuje wam jednak , ze raczej nie dotrwa do nastepnego popoludnia . ;))))))

Jak zwykle SMACZNEGO :)











2 komentarze:

  1. mania też podjalektowała by się tym rarytasem :)
    jak przyjedziesz, zrobisz???
    wiec jesteśmy umówione:))))dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak przyjedziecie to zrobie , wiec jestesmy umowieni ;)

    OdpowiedzUsuń